KertÉSZ – napló 19. hét


Egy sorozatot indítok el, amiben minden héten leírom mi történt a kertben. Természetesen a fűnyírás, locsolás nem számít be a témák közé. Igen, a gyomlálás sem.

Lássuk az első hetet. Tudom nem most kellett volna indítani.

2021. május 11.

Ma nem volt kertészkedés, ha csak nem számoljuk oda, hogy megérkeztek a liliomok Lengyelországból. Ilyen áron nem tudunk itthon hozzájutni ezekhez a növényekhez. 12 fajta liliom jött, többek között Beverly Dreams, High Tee, Pretty Woman, Mr. Job…. Az áruk pedig 235 forint. Igen! Annyi. A liliomok mellé két eper is becsusszant a virtuális kosárba (Lambada, Kent).

2021. május 12.

Kontyvirágok átültetéséhez készülve beszereztem az alap virágföldet (Garri mediterrán). ehhez a földhöz tőzeget, perlitet, komposztot, granulált trágyát adok.

2021. május 13.

Igazi kertész napra ébredtünk. Szétszedtem az Alocasia, Colocasia növényeket, megtakarítottam a gyöktörzseiket és új földet is kaptak. Lettek vagy negyvenegynéhány cseréppel. Az esős nap ellenére földbe került néhány nyári hagymás növény. Azért csak most, mert a mínuszoknak nem igazán örültek volna az Eucomisok és a Callak sem. A Leopárd pálmagumó is kihajtott a telelőben, szintén cserepet kapott. Nem annyira várom, hogy virágozzon, mert az „illata” sokkal inkább emlékeztet egy rothadó parízelre, mint finom francia parfümre. Ha nyílik a virága, megy a kert közepére. Tisztes távolból jól megfigyelhető.

2021. május 14.

Volt még néhány paprika palánta, amit ki kellett pikírozzak. Habanero, Jalapeno és magyar erőspaprikák fűszereznek majd ételeket, tüzelik fel a kedélyeket. Pedron nevű spanyol paprikát is ültettem. A spanyol népek olíva-olajon sütik meg ezt a kellemes csípősséggel rendelkező fajtát.

2021. május 15.

A szeszélyes időjárást megszenvedte az öreg ringlófánk, melynek egy ágát lecsavarta a szél. Sajnos amputálni kellett. De hogy öröm is legyen az ürömben, ültettem néhány Saturn F1 kígyóuborka magot szabadföldi kísérletre. Ha nem lesz jó, többet nem ültetek. Természetesen csak kísérleti jelleggel. Mivel az éjszakák sem olyan hűvösek már, így rendet raktam a fóliában is. Hamarosan szabadföldbe kerülnek a paprikák, paradicsomok egy része.

Kategória: KertÉSZ - napló, kerti növény, kerti virág
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás