Kána hajtatása


Miért érdemes a Canna / Kána növényeket előhajtatni? Mert kiültetéskor már leveles növények kerülnek ki a kertbe, ágyásba vagy éppen egy nagyobb méretű edénybe. Elsőként nézzük meg hogyan is tárolhatjuk Kána növényeink gyöktörzseit. Több módszer is lehetséges. A hagyományos piros virágú, zöld és bordó levelű fajtákat tárolhatjuk ládákban, közeg nélkül. Tároljuk őket hűvös helyen. A kényesebb fajtákat földben, tőzegben, esetleg használt földben is tárolhatjuk. Jó néhány fajtát cserépben, földben tárolok. Tavasszal előhajtatom, majd kiültetem a kertbe. A kényesebb fajták nagyobb biztonsággal élik túl a telet ezzel a módszerrel.

A Kána magról is szaporítható. Ha időben kezdjük a fekete magok csíráztatását, akár abban az évben is virágozhat. Tegyük a magokat langyos vízbe. Tartsuk benne két napig, közben többször cseréljünk rajtuk vizet. Áztatás után tegyük papírtörlők közé csírázni. Nem árt a folyamatnak, ha meleg párás helyen vannak, ezért nedvesítsük a papírtörlőket, s ne hagyjuk kiszáradni. Néhány nap elteltével megjelennek a magokon az apró csírák. Ezeket tegyük át laza közegbe. Többet is ültethetünk egy cserépbe. Majd később rakjuk külön edénybe őket.

Kategória: hagymások, mediterrán, Uncategorized
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás